Hur mycket tjänar en bemanningssjuksköterska?

Hur mycket tjänar en bemanningssjuksköterska?

Hur mycket tjänar en bemanningssjuksköterska?

Vad tjänar en legitimerad sjuksköterska?

Först behöver vi definiera vad begreppet sjuksköterska innebär, eftersom det finns många olika specialistutbildningar, arbetsuppgifter, erfarenhet, åldrar och arbetsgivare som gör att lönen kommer att variera. I detta fall kommer vi enbart att diskutera grundutbildad sjuksköterska.

Den genomsnittliga lönen för en grundutbildad sjuksköterska under 2022 var 41 100 kronor i månaden. För kvinnor låg siffran på 40 900 kronor medan det för män låg på 42 200 kronor.

Ingångslönen, eller förstagångslönen som Vårdförbundet föredrar att kalla det, som legitimerad sjuksköterska låg under 2022 mellan 25 500 kronor och 28 000 kronor.

Löneutvecklingen som sjuksköterska är något som många varit missnöjda med. Till skillnad från andra branscher med motsvarande utbildning är lönekurvan för sjuksköterskor relativt platt. Som det ser ut idag på många håll följer inte löneutvecklingen den ökade erfarenheten av yrket. Det är en av anledningarna till att många sjuksköterskor börjar arbeta som hyrsjuksköterska, bemanningssjuksköterska, konsultsjuksköterska, eller vad man själv önskar att kalla det.

Hur mycket tjänar man i lön som sjuksköterska inom bemanning?

Arbetar du som sjuksköterska inom bemanning kommer du i regel att ha en högre inkomst än om du vore fastanställd. Något att tänka på när du är konsult är att du kommer få semesterersättning utbetald på lönen och inte i semesterdagar. Vid beräkning av lön finns det vissa faktorer att ta hänsyn till, dessa listas nedan:

  • – Var i landet du vill arbeta. Lönen varierar väldigt mycket, vilket beror på hur prissättningen ser ut gentemot bemanningsföretagen.

  • – Behöver du boende på orten kommer detta påverka lönen.

  • – Betald resa eller milersättning.

– Något som kan vara ovant till en början är att man inom bemanning oftast pratar om timersättning snarare än månadslön. Att det är så beror på den enkla anledningen; du får betalt för faktiskt arbetade timmar. Det får dock inte misstas för att du inte får sjuklön när du inte har möjlighet att arbeta på grund av sjukdom – utan det får du betalt för precis som vanligt enligt sjuklönelagen.

Att säga hur mycket man tjänar som bemanningssjuksköterska är väldigt svårt, eftersom det beror på många olika faktorer som nämnts ovan. Men ett riktmärke är att man tjänar omkring 300-450 kronor i timmen, exklusive OB. Utöver det tillkommer semesterersättning på 12% på all arbetad tid.

Viktigt att komma ihåg att ovanstående enbart är en fingervisning och att lönen kan variera utanför dessa belopp!

Vill du veta mer om hur mycket man kan tjäna som en bemanningssjuksköterska inom en viss region eller kommun? Skicka in en intresseanmälan, så kontaktar en bemanningsspecialist dig!